A húsvéti sonka a tojás és a kalács szentháromsága

A húsvéti sonka a tojás és a kalács szentháromsága

Húsvét ünnepe a keresztény kultúrkörben Krisztus feltámadásának ünnepe. 

Eredetileg zsidó ünnep, neve héberül Pészah.  Az egyiptomi kivonulásról van az elnevezés kapcsolódása, miszerint a rabszolgák kovásztalan kenyeret ettek, ez a pászka. 

Húsvéti Sonka és bárány

Jézus, Isten báránya, feláldozta magát az emberekért. Szimbolikusan jelenik meg a húsvéti asztalon, a feltámadás ünnepén.  Nálunk a bárány nem annyira jellemző, de pl. Erdélyben gyakran találkozhatunk vele a gasztronómiában.

Hála az olyan beszerzési forrásoknak mint pl a Szír Center egyre könnyebb minőségi bárányhoz jutni.

A Sonka úgy kerül az asztalra, hogy a téli disznóvágások után a húsok füstölésre, érlelésre el lettek rakva. A 40 napos böjt alatt ugye nem lehetett húst enni és ezen a - később- piros betűs ünnepen lehetett először igazán nagy lakomával ünnepelni. Mivel a télnek vége, régen hűtőszekrény nem volt, a hidegvermek, padlások is melegedtek, ezért a legfinomabb, legnemesebb hús féleséget fogyasztották el először Krisztus Urunk dicsőségére.

Hogy mennyire értékes a 'sonkahús', azt jól példázza a világ legdrágább sonkája, ami egy Iberiai Bellota comb. Az ára 4,5 millió forint volt.

Egy ilyen sonkához csakis professzionális eszközzel szabad nyúlni, nem csak a vágás, de az ízek minőségi élvezetének fokozása miatt is! Aki már kóstolt hajszálvékonyra szelt érlelt vagy szárított sonkát biztosan tudja mire gondolok.

A tökéletes főtt tojás

Nincs húsvéti sonka főtt tojás nélkül. A tökéletes tojás receptje régebben a "hétköznapi" szakácsoknak egyértelmű volt, tedd forrásban lévő vízbe és főzd 9 percig. Ma már ez szinte külön tudomány és rengeteg tapasztalt Chef osztotta meg saját verzióját, metódusát. Nem mindegy, hogy milyen tojás, milyen idős állattól való, hogy tartották, milyen a hőmérséklete, milyen formában fogjuk szervírozni és mihez stb, stb. Ma már könnyen lehet gőzölni, szuvidálni, egyéb trükkökkel tökéletesíteni.

Érdemes kipróbálni : sous vide,  75 Celsius, 90 perc! 

 

Húsvéti Kalács (kenyér)

A kalács és kenyér a bőséget, a jólétet jelképezi az általános kultúrában. Húsvétkor a hagyományos fonott kalács ( vagy foszlós kalács) kerül az asztalra. Liszt, tej, vaj, tojás kell hozzá és eredetileg kerek alakúra fonták, de ma a leggyakoribb a hosszúkás forma. A húsvéti kalácsot - gyakran a sonkával együtt - fel is szenteltették a templomban.

Ha már a sonkát is szépen kínáljuk, akkor a kalácsot, kenyeret is minőségi pengével és megfelelő késsel lehet és kell tökéletesre szeletelni. 

 

 

És az újhagyma pedig ... és a pálinka pedig,.. folytathatnánk a kulináris utazásunkat, szóval a húsvét igazi gourmet ünnep! :)  Élvezzük minden pillanatát a családdal barátokkal!

 

KELLEMES ÜNNEPEKET, A HÖLGY CHEFEKNEK SOK LOCSOLÓT KÍVÁNUNK! 

 

     

 

Állandó kedvezményes és csomag ajánlatainkat, akcióink ITT  böngészhetők. 

WEBÁRUHÁZ PROFI ÉS HOBBI CHEF-EKNEK!