A "BLACK FRIDAY" IGAZ TÖRTÉNETE

A "BLACK FRIDAY" IGAZ TÖRTÉNETE
Ma a Black Friday-t úgy ismerik, mint a hálaadás utáni napot, amikor az üzletek korán (van aki  0:01-kor) nyitnak és különféle akciókat kínálnak. Ezen a napon brutális nyereség keletkezik, amit angolul úgy mondanak: "in the black". 

De a Black Friday kifejezésnek eredetileg semmi köze a karácsonyi bevásárláshoz, ugyanis 1869-ben szeptember 24-én született, amikor két befektető (Jay Gould és Jim Fisk) a felhajtotta az arany árát, majd egy hatalmas napon belüli összeomlást okozott. A piac 20%-ot esett és leállt a kereskedelem. A Farmerek 50 %-os veszteséget szenvedtek el a búza és a kukorica árán és az amerikai piac még évekig érezte a hatását.

forrás: NYSE

Aztán a mai értelemben használt Black Friday szintén az USA-ban, Philadelphiában született újjá. 1952 óta a hálaadás másnapját,  a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelenti. A kifejezés a rendőrségtől származik, amit a naptól rettegő közlekedési rendőrök alkottak meg. A Philadelphiai Rendőrkapitányság ezt a kifejezést a belvárosi kiskereskedelmi üzletek forgalmi torlódásainak és intenzív zsúfoltságának leírására használta.

Nem meglepő, hogy a kereskedők viszont nem szerették a komor „fekete péntek” kifejezést, az egyik legnagyobb bevételi potenciállal kecsegtető napjuk leírására. Pozitív irányba szerették volna átperdíteni és elkezdték "Big Friday' -nak hívni, de ez nem lett sikeres, bármennyire is próbálták reklámokkal és PR szakemberek segítségével. Azóta is ha meghalljuk, hogy Black Friday, egyértelműen a vásárlásra asszociálunk.

forrás: dw.com

Sőt, az elmúlt években már több Black Friday is lett és sok üzletnél gyakorlatilag November első péntekjétől indul és egész hónapban tart. Megjelent az Ázsiából származó Single's day (Szinglik napja) November 11-ére, és a 2005 óta tartott  Cyber Monday (Kiber Hétfő) ami a Hálaadás hétvége utáni első napra esik -hivatalosan- és főleg a Műszaki cikkekről szól nagyobb kedvezményekkel, akciókkal.

Az achef.hu webáruházként hozzájárul mind a rendőrség nyugalmához, mind a vásárlói kényelemhez, Ön könnyen otthonról, vagy menet közben telefonról is böngészheti akciós ajánlatainkat: https://www.achef.hu/black-friday-szakacs-chef-ajandek-akciok

Ajándékok sütés-főzes, konyhai készülékek, szakács eszközök, kellékek, grillezés, barbecue, különleges gasztronómiai innovációk kategóriákban, prémium minőségben és akciós áron.