A legjobb nápolyi pizzatészta recept - by OONI

A legjobb nápolyi pizzatészta recept - by OONI

PIZZAFORRADALOM és PIZZATÉSZTA ŐRÜLET

Amióta az OONI berobbantotta a háztartási pizzakemence piacot, azóta ádáz kommentcsaták mennek a tökéletes pizza receptjéről, hidratáltságról, feltétekről, paradicsomfajtákról, lisztekről a magyar pizzások körében is. Érdemes beleolvasni, lehet belőle tanulni is!

Hogy lesz tökéletes a pizzatészta?

Erre a válasz, hogy mindenki szerint máshogy. wink Mert aki már próbálta, az tudja, hogy a pizzasütés nem olyan egyszerű, mint aminek látszik! A google-n naponta többezer pizzatészta recept keresés történik és százasával kerül fel a netre újabb és újabb verziókban sztárséfektől, háziasszonyoktól, pizza szakácsoktól. Pék legyen a talpán aki eligazodik.

Azonban vannak standardok amikhez tartani tudjuk magunkat, ha nápolyi pizzáról beszélünk. Ilyen pl. az AVPN (Associazione Verace Pizza napoletana), az Igazi Nápolyi Pizza Szövetség, ami gyakorlatilag a pizza és pizzasütés szabvány lett 1984-es alapítás óta, és rendkívül szigorú szabályozással tartja védelem alatt örökségét világszerte. Ha valaki "igazi" azaz AVPN minősített pizzaszakáccsá szeretne válni a képesítés megszerzése 1700 €-tól kezdődik. 

 

 

Az OONI pizza tészta receptje:

Az OONI háziasszonya elmagyarázza egy videóban, hogy mi a titok szerinte és egy használható egyszerű recepttel látja el a boldog pizzakemence tulajdonosokat:

300g víz
10g só
7g élesztő
500g 00-ás liszt
 
 
Ha mindenáron kézműveskedni akarunk, mert az az autentikus, az igazi kihívás, az eredeti mozzanat stb. akkor tegyük, de egy fontos hozzávalót szeretnék megosztani, miszerint " a tésztadagasztással akkor vagy kész, ha a homlokodról egy csepp izzadság legördült a tésztádra". Ezt még réges-régen házi kenyérsütés szárnyboncolgatáskor szomszédommal mi is próbáltuk. Nem vagyok egy izzadós típus, így nekem ez a fázis 48 percig tartott. Azóta használok dagasztógépet! ;)
(ha valaki szeretne egy tuti receptet, akkor írjon és NANA házikenyér receptjét - amit egy évig kisérletezett - szívesen elküldjük.)
 

 

Amikor kezdtem a sous vide-álást annak idején szintén kb. annyit tudtunk, hogy hány fok, meg hány perc. Aztán sok sok kudarc, egyéni kísérletek és a jó alapanyagok beszerzése után meglettek a működő paraméterek, amik beváltak és azóta is csakis úgy főzünk.

A pizzasütésnél is így jártam. Sok odaégett, elszakadt, nemmegkelt, rossz ízű tészta után megszületett az igazi. A Caputo liszt, a saját san marzano paradicsom alapú marinara szósz, az olasz bivalymozarellaa kovász, bazsalikom, jobb olivaolaj váltak be. Aztán vékonytészta vastagtészta ki hogy szereti, az már gyorsan korrigálható. Pontos arányok, kelesztési idő, hőmérsékletek, hidratáltság, gluténszerkezet, mind mind hossszú tanulás és gyakorlás után visz közelebb a tökéletességhez. Aztán persze nincs vége, mert most éppen egy teljes kiörlésű lisztes tésztán dolgozom... már egy ideje... :)

A világ kedvenc hordozható pizzakemencéje

Az OONI, mint a világ kedvenc hordozható pizzakemencéje itthon bizonyította nekem, hogy valóban képes 450-500℃-ra, ráadásul 15-20 perc alatt és megdöbbentően kevés üzemanyaggal, azóta nincs kerti parti pizza nélkül. Az én választásom a fatüzeléses Karu , de van, akinek a gázos Koda válik be.

 

 

Ha megvagyunk a klasszikus Margarita pizzával (tricolore = paradicsomszosz, mozzarella, bazsalikomlevel), és nem bírunk magunkkal, akkor jöhetnek a variánsok: prosciutto, salame, picante stb. 

Ha nagyon adunk a minőségre és ezt egy kicsit a barátaink tudtára is szeretnénk adni, jól látható helyre tegyünk egy elegáns szeletelőgépet mint pl. egy Berkel. A minőségi, finom alapanyagokat valóban hajszálvékonyra tudjuk szeletelni, kihozva ezzel a mélyebb aromákat valódi élvezeteket. (nem csak pizzasütéskor)

 

 

Friss, ropogós, vékonytésztás, hamisítatlan Pizza Napoletana a Casa !

Mamma mia! 

 

WEBÁRUHÁZ PROFI ÉS HOBBI CHEF-EKNEK!